Sommareksem

SOMMAREKSEM

Orsak

Sommareksem orsakas oftast av överkänslighet mot insekter, framför allt är det svidknott som är orsaken. En allergisk reaktion på svidknottens saliv orsakar klåda. När hästen kliar sig uppstår små sår/skador i huden som kan bli infekterade. Sedan blir det en ond cirkel som snurrar på eftersom såren och infektionen i huden orsakar inflammation och mer klåda.

Symtom

Klåda i framför allt mankam, vid svansroten och i huvudet men kan i svåra fall orsaka klåda på hela kroppen.

Då hästen kliar sig skavs håret bort och huden kan bli sårig och skorvig. 

I kroniska fall blir huden förtjockad och veckad.

Förebyggande

Först och främst gäller det att undvika insekterna. Detta görs bäst genom att välja beten med omsorg, blåsiga/öppna beten med bra dränering är bäst. Stalla gärna in hästen då svidknotten är som mest aktiva det vill säga i gryning och skymning.

Insektstäcken kan användas. Det gäller då att hitta ett välsittande täcke, gärna med både huva och magplatta, som inte ger skav med som smiter åt så inte knott eller andra insekter tar sig in. Det finns både så kallade eksemtäcken och vanliga insektstäcken. En del av insektstäckena har för stora maskor och knotten tar sig igenom. Det finns också täcken som är impregnerade med insektsmedel till exempel Amigo Bugbuster.

Insektsmedel kan användas till exempel Centaura, Ultrashield eller Switch.

Behandling

Behandlingen har till syfte att lindra klådan och läka sår.

  • Ett klådstillande schampo som innehåller havremjöl (till exempel EpiSoothe) kan användas dagligen vid behov. Låt det verka 10–15 minuter innan det sköljs ur.
  • Om huden är infekterad kan man då och då använda ett antibakteriellt schampo som innehåller klorhexidin. Detta skall också verka 10–15 minuter innan det sköljs ur.
  • Mjukgörande salva eller balsam minskar också klådan eftersom torr hud ofta kliar. Propyderm, Humilac och Equimyl är exempel på sådana produkter.
  • I vissa fall måste antiinflammatorisk behandling sättas in. Horsol innehåller salicylsyra och är både mjukgörande och lite antiinflammatoriskt. Lokal kortisonbehandling kan skrivas ut av veterinär, till exempel Cortavance spray eller Betnovatlösning. Vid svårare fall och extrem klåda kan både antihistamin och allmänbehandling med kortison behövas.
Rulla till toppen