Tjänster

Hästspecialisten har en stor kundkrets inom en ca 10 mils radie runt Strömsholm som vi regelbundet besöker. Vi kan också ibland, i mån av tid,  åta oss resor längre bort om Ni har flera hästar i behov av undersökning och/eller behandling.

Hästspecialisten hjälper redan idag ett flertal ridskolor med rutinbehandlingar såväl som utredningar och ger alla ridskolor 20% rabatt på samtliga undersökningar och behandlingar.

Besiktning

Om du skall sälja, köpa eller försäkra din häst eller kanske vill du bara ha en hälsokoll? Jag kan hjälpa dig med en fullständig besiktning. Jag kan även utföra besiktningsröntgen hemma i ditt stall.

Munhåla och tänder

Jag har stor erfarenhet av munhåleundersökningar på häst och håller dessutom på att vidareutbilda mig i ämnet för att bli examinerad hästodontolog.

För att på bästa sätt kunna behandla din hästs tänder har jag en uppsättning olika tandraspar och en elektrisk tandslipmaskin. Jag kan därför hjälpa dig med såväl den årliga rutinraspningen som mer komplicerade problem. Jag utför också vargtandsborttagningar.

Kirurgi

Jag har möjlighet att kunna utföra diverse olika operationer som kan göras på stående häst samt enklare operationer på sövd häst.

Kastrationer, sårsuturering och ledspolningar  är exempel på operationer jag kan utföra hemma hos dig.

Invärtesmedicin, ögon och hud

Tack vare ultraljudsapparat och endoskop kan jag utreda och behandla de flesta medicinska problem som kan drabba din häst.

Hudutredningar, kolikutredningar, hosta, diarre och avmagring är några exempel.  Ögonsjukdomar är ett av mina specialintressen.

Hältutredningar

Om din häst är halt, visar ovilja vid arbete eller inte presterar som förväntat kan jag utföra en fullständig hältutredning med rörelsekoll på rakt spår och på volt, böjprover, ridprov och bedövningar.

Vi har stor erfarenhet av att bedöma rörelsemönstret hos olika typer av hästar, allt från halvblod till, islandhästar, quarterhästar, travhästar och kallblod. Det är viktigt att vid en besiktning eller hältutredning vara bekant med rasens normala rörelsemönster.

Ridprov

Som aktiv ryttare har jag ett stort intresse av ridbarhetsproblem och träning/rehabilitering av hästar. Ofta kan det vara intressant att se hästen både under sin vanliga ryttare och under en annan ryttare, till min hjälp har jag Lisa som Du kan läsa om under fliken ”Om oss”.

Ridprov kan vara till stor hjälp vid utredning av diffusa  hältor, ryggbesvär eller beteendeförändringar tex.

Kiropraktik

Jag kan undersöka och behandla Din häst kiropraktiskt vid behov. Jag upplever att det också är ett bra komplement till såväl besiktningar som hältutredningar. Läs mer om hur jag ser på kiropraktik under ”fråga veterinären”

ID-kontroll

Jag är godkänd ID kontrollant och chipmärkare för alla raser utom travare.

Foderstatsberäkning

Som en service till våra kunder kan vi hjälpa till att räkna ut en lämplig foderstat till Din häst.

Föreläsningar

Tjänsten är under uppbyggnad och kommer snart.