Tjänster

Tjänster

Hästspecialisten har en stor kundkrets inom en cirka 10 mils radie runt Strömsholm som vi regelbundet besöker. Vi kan också ibland, i mån av tid,  åta oss resor längre bort om Ni har flera hästar i behov av undersökning och/eller behandling.

Hästspecialisten hjälper redan idag ett flertal ridskolor med rutinbehandlingar såväl som utredningar och ger alla ridskolor 20% rabatt på samtliga undersökningar och behandlingar.


Besiktning av häst

Besiktning

Om du skall sälja, köpa eller försäkra din häst eller kanske vill du bara ha en hälsokoll?
Jag kan hjälpa dig med en fullständig besiktning. Jag kan även utföra besiktningsröntgen hemma i ditt stall.


Friröntgen och Exportröntgen

Friröntgen
Vid så kallad Friröntgen av 1-åriga travare screenar man unghästen för lösa benbitar i kotleder och hasleder.

De projektioner som ingår kan variera lite från klinik till klinik men jag tar en serie på 10 bilder som stämmer bra överens med de flesta andra hästkliniker.

  • Sidobilder på kotleder båda fram
  • Två sneda så kallade friprojiceringar av kotlederna båda bak (det vill säga 2 bilder/ben)
  • Två projektioner på båda bak hasar

Exportröntgen
Även detta är en screening för lösa benbitar men även för vissa andra fynd såsom pålagringar.

Vilka projektioner som ingår kan variera ganska mycket mellan kliniker, men Hästspecialisten utför 2 st olika exportröntgenundersökningar, en med 12 och en med 16 bilder.

  • Sidobilder på falanger (det vill säga kota till hov) på alla fyra
  • Strålben båda fram
  • Osteochodrosprojektion båda bak hasar (vid utökad ingår ytterligare två projektioner per has)
  • Två projektioner på båda bakknäna

Försäkringsbolagen kan ha olika krav på vilka projektioner som skall ingå inför en försäkring och därför är det bra att stämma av med dem innan undersökningen.

VIKTIGT att komma ihåg är att bara för att hästen har gått igenom en exportröntgen behöver det inte betyda att den är frisk eller att det inte finns röntgenfynd på den. Det finns kanske inga avgörande fynd på de bilder som tagits men det kan finnas förändringar som ses om man tar fler projektioner på en specifik led.

Vid en hälta som jag har kunnat lokalisera till ett specifikt område, till exempel en kotled, röntgar jag ofta 4 projektioner på den leden för att få en överblick och se leden ur flera vinklar, men vid en exportröntgen inför försäljning tas endast en projektion på kotleden.


Foderstatsberäkning

Som en service till våra kunder kan vi hjälpa till att räkna ut en lämplig foderstat till Din häst.


Föreläsningar

Tjänsten är under uppbyggnad och kommer snart.


Försäljning

Jag har ett antal försäljningsprodukter att erbjuda mina kunder. Detta inkluderar både ett utvalt antal fodertillskott såväl som sårvårdsprodukter, se nedan. Vid frågor, kontakta mig gärna.

Fodertillskott

Equitop Myoplast – Ett högkvalitativt fodertillskott innehållande en mängd aminosyror som är viktiga byggstenar för musklerna. Ges till hästen som har svårt att sätta muskler, under perioder av intensiv träning eller under konvalescens.

myoplast

Equitop Gonexfodertillskott som bland annat innehåller extrakt av grönläppad mussla med ett högt innehåll av glykosaminoglykaner som stärker ledbrosket.

gonex

Equitop Pronutrin – fodertillskott som ges till hästar med magsår eller störd tarmflora. Vetenskapliga studier har visat effekt mot magsår hos häst.

Protexin Quick fix – pasta som ges till hästar med störd tarmflora och fölungar med diarré. (Hette förut pro Paste)

Protexin Gut Balancer (tidigare Bio Premium) ges till hästar med diarréproblem.

Equistro har en rad fodertillskott som jag också kan tillhandahålla: tex Kerabol som främjar god hovtillväxt och Secreta Pro som ges till hästar med lindriga problem med hosta och Super E – e vit tillskott

Jag kan även ta hem ett antal andra fodertillskott och produkter på begäran.

Bandagematerial

Bandagematerial – allt från bomull på rulle, till gasbindor, kompresser och vetflexbandage.

Övrigt

Vetriderm medicinska schampon t ex Klorhexidinschampoo som är utmärkt för behandling av t ex mugg och rasp.

Vaselin i burk – bra att ha i stallapoteket för torra mungipor eller vid behandling av mugg.

Hipposansalva till mungipor och karleder (Kalas till sköra mungipor enligt egen erfarenhet!).

Jodopax gel – antibakteriell gel som bildar en skyddande hinna på sår.


Föreläsningar

Tjänsten är under uppbyggnad och kommer snart.


Hältutredningar

Om din häst är halt, visar ovilja vid arbete eller inte presterar som förväntat kan jag utföra en fullständig hältutredning med rörelsekoll på rakt spår och på volt, böjprover, ridprov och bedövningar.

Vi har stor erfarenhet av att bedöma rörelsemönstret hos olika typer av hästar, allt från halvblod till, islandhästar, quarterhästar, travhästar och kallblod. Det är viktigt att vid en besiktning eller hältutredning vara bekant med rasens normala rörelsemönster.


ID-kontroll

Jag är godkänd ID kontrollant och chipmärkare för alla raser utom travare.


Invärtesmedicin, ögon och hud

Tack vare ultraljudsapparat och endoskop kan jag utreda och behandla de flesta medicinska problem som kan drabba din häst.

Hudutredningar, kolikutredningar, hosta, diarre och avmagring är några exempel.  Ögonsjukdomar är ett av mina specialintressen.


Kiropraktik

Jag kan undersöka och behandla Din häst kiropraktiskt vid behov. Jag upplever att det också är ett bra komplement till såväl besiktningar som hältutredningar. Läs mer om hur jag ser på kiropraktik under ”fråga veterinären”.


Kirurgi

Jag har möjlighet att kunna utföra diverse olika operationer som kan göras på stående häst samt enklare operationer på sövd häst.

Kastrationer, sårsuturering och ledspolningar  är exempel på operationer jag kan utföra hemma hos dig.


Munhåla och tänder

Jag har stor erfarenhet av munhåleundersökningar på häst och håller dessutom på att vidareutbilda mig i ämnet för att bli examinerad hästodontolog.

För att på bästa sätt kunna behandla din hästs tänder har jag en uppsättning olika tandraspar och en elektrisk tandslipmaskin. Jag kan därför hjälpa dig med såväl den årliga rutinraspningen som mer komplicerade problem. Jag utför också vargtandsborttagningar.


Ridprov

Som aktiv ryttare har jag ett stort intresse av ridbarhetsproblem och träning/rehabilitering av hästar. Ofta kan det vara intressant att se hästen både under sin vanliga ryttare och under en annan ryttare. Till min hjälp har jag Ingela som Du kan läsa om under fliken ”Om oss”.

Ridprov kan vara till stor hjälp vid utredning av diffusa  hältor, ryggbesvär eller beteendeförändringar till exempel.


Shockwave

Shockwave eller stötvågsbehandling som det kallas på svenska kan användas på en rad olika skador hos hästar. Metoden utvecklades ursprungligen för att behandla njursten hos människa men används nu inom ortopedi för att behandla, muskel-, ligament och senskador såväl som en del skelettåkommor.

Stötvågorna genereras genom små puffar av komprimerad luft omvandlas till mekanisk energi i maskinens handstycke. När handstycket/applikatorn hålls mot det skadade området på hästen överförs stötarna till vävnaden.
Stötvågsbehansling används framförallt för behandling av:

Muskelskador
Senskador
Gaffelbandskador
Ligamentskador
Ryggar
Sesamoidit
Strålbenhälta

Behandlingen används även för att aktivera kroniska/svårläkta sår, stressfrakturer, behandling av leder med artros etcetera.

Oftast upprepas behandligen 3-4 gånger med 1-3 veckors mellanrum. Första gången kan en del hästar behövas sederas eftersom det låter lite om kompressorn och handstycket, själva behandlingen upplevs av de flestga hästar som behaglig men en del hästar kan reagera lite, framförallt om man behandlar direkt mot skelettet.

För att behandlingen skall ha bästa effekt krävs en korrekt diagnos samt att apparaten används på rätt sätt.


Rulla till toppen