Kvarka

KVARKA

Orsak

Orsakas av bakterien Streptococcus Equi och sprids mellan hästarna då en sjuk häst hostar, bakterien finns i sekretet hästen hostar eller fnyser ut. Det kan också spridas via människors kläder och skor etcetera. Inkubationstiden från smitta är mellan 3–14 dagar.

Symtom

Hästar som insjuknar i kvarka får hög feber, ofta uppåt 39,5–40 grader, svullna lymfknutor i huvud- och halsregionen, tjockt gult näsflöde och hosta. En del hästar får mildare symtom och det kan då vara svårt att skilja kvarkasymtomen från en vanlig förkylning. I allvarligare fall kan lymfknutorna mellan ganascherna spricka och varigt sekret kommer ut. I sällsynta fall kan hästen drabbas av så kallad ”kastad kvarka” eller av Anasarka. ”Kastad kvarka” är när kvarkabakterien kan återfinnas i varbölder i lymfknutor inne i buk- eller brösthålan. Anasarka är en inflammation i kroppens blodkärl som leder till ödem i ben, under buk och under huvudet samt kan ge blödningar i slemhinnorna. Både kastad kvarka och Anasarka är allvarliga följdsjukdomar till kvarka och kan i vissa fall leda till döden.

Diagnos

Diagnos ställs genom provtagning. Antingen tas en nässvabb eller ännu hellre görs ett nässköljprov som skickas för odling eller PCR.

Behandling

I vissa fall väljer man att behandla insjuknade hästar med antibiotika, detta avgörs från fall till fall av veterinären

Isolering: Alla insjuknade hästar bör isoleras snarast för att förhindra smittspridning. Stallet hålls sedan isolerat i 20 dagar efter att den sist insjuknade hästen sist visade symtom (det vill säga då den sist insjuknade hästen inte längre har feber, hosta eller näsflöde). Innan stallet öppnas igen bör stall och utrustning saneras. Bakterierna kan annars överleva i miljön under flera månader om förhållandena är gynnsamma. Stallet bör rengöras ordentligt med till exempel högtryckstvätt och därefter desinficeras boxarna med Virkon S som finns att köpa på apotek och Lantmännen bland annat. Tänk på att även rengöra transporter, vattenkoppar och vattenhinkar, badkar etcetera.

Förebyggande av smittspridning:

  • Isolera alla nya hästar i 14 dagar innan de tas in i stallet.
  • Blanda inte tävlingshästar med unghästar och avelsston.
  • Tvätta händerna, byt skor och ha skyddskläder vid arbete i isoleringsstallet, alternativt ha separat personal i de olika enheterna.

Numer finns ett vaccin mot kvarka. Vaccinet ger ett bra men inte 100% sydd mot smittan, vaccinerade hästar blir betydligt lindrigare drabbade och det går fortare att bli av med smittan på anläggningen.

Rulla till toppen