Kiropraktik

KIROPRAKTIK

Vid en kiropraktisk undersökning känner jag igenom hela hästen med avseende på dess ledfunktion. Detta innebär att rörligheten i alla kroppens leder testas genom manuell palpation. Hos människa tänker man främst på behandling av nacke och rygg när kiropraktik diskuteras, men kiropraktorn (human- såväl som djurkiropraktorn) utvärderar även funktionen i extremiteternas leder (det vill säga ben, käkar, svans etcetera).

Det finns många olika typer av kiropraktisk behandling där vissa metoder innebär en del risker för patienten. Använder man sig av långa hävstänger som till exempel att man drar i hoven för att korrigera höftleden ökar riskerna för skada. Jag använder mig av en metod, med mycket specifika kontaktpunkter för varje led, där man utvärderar ledens rörlighet med små rörelser och därefter justerar eventuella ”låsningar” genom en mycket snabb korrigering i ledens naturliga rörelseradie. Detta innebär att behandlingen blir specifik och inte innebär några risker för patienten.

Hästar som har låsningar i rygg- och halskotornas leder samt i till exempel SI lederna i bäckenet kan uppvisa en rad olika symtom, ibland diffusa, såsom jämfota galopp, svårt hålla eller fatta en galopp, stelhet, svårigheter att böja, diffus rörelsestörning som inte direkt härrör från en belastningshälta.

Jag känner att kiropraktiken har gett mig många fler nycklar och en ny infallsvinkel i mitt arbete med halta hästar och hästar som inte presterar som de ska.

Rulla till toppen