Orsak
Mugg – hudinfektion i karlederna som kan orsakas av bakterier och ofta även svampar. Ger skorviga och ibland såriga karleder, huden blir efter en tid förtjockad och valkig. Periodvis kan blödande eller fuktande sår förekomma.
Rasp – hudinfektionen har spridit sig upp längs benet ovanför karleden.
”Böjvecksutslag” – hos vissa kallblod kan man ibland se skorvor och sår endast i hasvecket (framsidan av hasleden) på bakbenen och i knävecket (baksidan av framknät) på frambenen.
Mugg och rasp hos kallblod orsakas ofta av fotskabb.
Behandlingen av mugg och rasp hos kallblod bör alltid/oftast inkludera behandling mot fotskabb eftersom det är mycket svårt att komma till rätta med det ena problemet utan att bli av med det andra.
Det finns ett stort antal möjliga orsaker till muggliknande symtom hos hästar. Alla har lite olika utseende och förlopp. De behandlingstips jag ger nedan är generella. Vissa typer av hudinfektioner i karleder eller på utsidan av benet runt kota/krona kräver helt andra specifika behandlingar.
Behandling
Använd ALDRIG kallt vatten vid tvätt av hästens mugg, använd riktigt hett vatten. Skrubba eller riv aldrig och badda torrt med papper efteråt.
Lindrig mugg: Tvätta med Klorhexidinschampo (till exempel Hibiscrub som kan köpas på apoteket eller K-hex schampo som kan köpas hos smådjursveterinärer), torka torrt och massera in alcogel (för handdesinfektion, finns receptfritt på apotek). Schampot måste masseras in ordentligt och i och med det lossnar en hel del ruvor från huden – låt det sedan verka i 10 minuter innan det sköljs ur. Klorhexidinet är antibakteriellt och dödar därmed en hel del av de bakterier som orsakar hudinfektionen. Detta kan göras 1–2 gånger/vecka.
Måttlig mugg: Inledningsvis så måste så mycket ruvor och skorvor som möjligt avlägsnas utan att man skadar huden mer. Använd Klorhexidinshampo enligt ovan, eller massera in schampot outspätt i huden och låt sitta i 15 minuter. Massera sedan in mer schampo med riktigt hett vatten under ca 10 minuter. Skölj sedan benen med rikligt med hett vatten och badda torrt.
Om det är mycket hårda krustor kan Du massera in Salicylsyrevaselin som mjukar upp krustorna. Alternativt appliceras alcogel.
Kraftig mugg: Behandlas som måttlig mugg men vissa hästar kan behöva behandlas av veterinär med antiinflammatorisk medicin för att minska svullnad och smärta samt eventuellt behandlas med antibiotika. Bäst är då att veterinären tar ett bakterieprov för odling och resistensbestämning innan antibiotika sätts in. Har muggen ett förlopp eller utseende som föranleder misstanke om någon annan process än vanlig mugg utreder veterinären detta.
För att undvika att hästen får mugg bör man försöka hålla hagar och box rena och torra. Benen kan spolas av om de är blöta av lera vid intag, annars är det bättre att borsta bort torkad lera med mjuk borste.
Tänk också på att hålla benskydd och lindor etcetera torra och rena.
OM hästen har små sår på benen eller är känslig kan man skydda med en fet salva eller med speciella boots som skall skydda mot vätan.