Headshaking
Inledning
Headshaking hos häst är ett problem som det talas allt oftare om och fler och fler djurägare blir medvetna om diagnosen. Sjukdomen är komplex och kan yttra sig på lite olika sätt beroende på hur allvarligt drabbad individen är. Syndromet är en utmaning för veterinären och innebär ofta stor frustration för djurägaren och kan innebära stort lidande för hästen. Man brukar säga att hästar med headshaking beter sig som om de har fått en insekt inuti näshålan.
Orsak
Många olika åkommor kan orsaka headshakingliknande symtom och dessa måste uteslutas innan en diagnos ställs. Ingen vet säkert vad orsaken till så kallad idiopatisk headshaking är, men det har spekulerats i flera olika orsaker och forskarna tror nu att en av orsakerna är överstimulering/aktivitet av Trigeminusnerven, dvs en av de stora nerverna som försörjer ansiktet och mulen med känselnerver. Stimuleringen av nervändarna resulterar i ett okontrollerat ryck/skakning på huvudet och/eller nysningar och klåda i nosen/mulen. Enligt den senaste forskningen skakar den stora majoriteten av headshakinghästar sitt huvud upp och ner, men vissa kan skaka horisontellt.
Vissa hästar kan bli helt oridbara under de perioder de är drabbade.
De flesta hästarna drabbas under sommar halvåret och det som triggar igång syndromet är ofta varmt väder (eller extrem kyla i enstaka fall), blåst, damm, allergier mot tex pollen eller mögel. Solljus är ofta starkt förknippat med kraftigare symtom. De allra flesta hästar som en gång drabbats av headshaking är benägna att få tillbaka det år efter år.
Symtom
En rad olika symtom är förknippade med headshaking, vanligast är
- Spontana/opprovocerade ryckningar/skakningar med huvudet
- De flesta skakar vertikalt, men horisontella och cirkulära skakningar/kast förekommer
- Upprepade fnysningar och frustningar
- Kliar/drar nosen mot benen, underlaget eller mot objekt
- Oftast är symtomen värre under motion, framförallt under ridning
- Många är säsongsberoende och skakar bara under sommaren, men det finns de som skakar året runt eller bara på vintern
Diagnos
- Kontroll av utrustning såsom sadel och träns
- Hältutredning – för att utesluta hälta, smärta från rygg och halskotpelare.
- Eventuellt röntgen av halskotpelare och rygg
- Neurolgisk utredning
- Munhåleundersökning
- Undersökning av ögon och öron
- Endoskopi av näshåla, svalg, luftsäckar och trachea.
- Blodprover
- Röntgen av tandrötter och bihålor
- Gastroskopi för uteslutande av magsår
- I vissa fall vill man utesluta allergi
När allt ovanstående har uteslutits som orsak till symtomen kan man ibland vilja gå vidare med en bedövning av trigeminusnerven